Hemmeligheden Bag Karen Blixens Success som Forfatter

Med en samlet befolkning på kun lige knap 6 millioner mennesker, må Danmark siges, at være et meget lille land. Det kan måske lyde af meget, at vi sådan er ”flere millioner mennesker”, men på verdensplan er det altså en forsvindende lille mængde. Der er 7,8 milliarder mennesker her på kloden – det er altså næsten 8 tusinde millioner. Danmarks befolkning udfør altså små 0,077% af den samlede befolkning på hele jorden – en lille afrunding, og så tæller vi nærmest ikke med.

Grunden til det er værd at nævne, at vi er så små, er at vi på overraskende vis formår at sætte os selv på verdenskortet igen og igen. Folk rundt omkring i hele verden har hørt om Danmark, eller i hvert fald benyttet sig af noget, som vi har skabt. Hvis det hele var ren statistisk og befolkningstal, så burde det nærmest være en umulighed. Hvert år bliver der født omkring 60.000 nye danske børn: det er altså 60.000 mennesker, der hvert år kommer til verden, og har en chance for at gøre sig bemærkede på den internationale skala. De er dog oppe imod cirka 83 millioner konkurrenter: nemlig alle de børn, der hvert år bliver født, i alle de andre lande på jorden. For at én dansker kan blive kendt på verdensplan er vedkommende altså nødt til at gøre det bedre, end 1300 andre børn. Det er der under én promille chance for er tilfældet, alt andet lige. Men nu handler det jo ikke om ren og skær held eller statistikker: vi kan derimod lære af dem, der har haft succes med at slå igennem, og kigge på hvad de har gjort rigtigt.

En af de danske forfattere, der har gjort det rigtigt godt, når det kommer til at være en international succes er uden tvivl karen blixen. Men hvad var hendes hemmelighed? Hvordan formåede hun gang på gang at skrive bøger, som fangede så bred en skare af mennesker?

Hvis man dykker ned i de ting hun har skrevet, så finder man et mønster der går igen. Alle fortællingerne er skrevet på en måde, hvor alle kan være med. Enhver der kan læse, kan følge en af Karen Blixens historier, og nyde hver et sekund af det. Samtidig er Karen Blixen dog en ekspert i, at binde spændende former for kompleksitet ind i sine historier, som tilfredsstiller de mere kræsne og dannede læsere, der nyder at kunne analysere de enkelte dele af historien, og undersøge den i flere lag. Ved at have denne tilgang til historiens kunst, formår hun altså at ramme den brede befolkning, samtidig med, at hun får ros fra litteraturforskere og anmeldere: den ene gruppe ofres ikke til fordel for den anden, og det er denne faktor i hendes skriverier, der med al sandsynlighed er hemmeligheden bag hendes store succes som forfatter.